Title
IT FORM - HÍREK
„Betelt az internet”, avagy az új generációs internet protokoll címek PDF Nyomtatás E-mail
2011. április 22. péntek, 10:48

 

 

binris 

 

Már jó ideje lehet hallani arról ,hogy az internet világában újabb nagy változás várható, ugyanis „megtelt a net”. Na persze nem kell kétségbe esni, hiszen csupán annyiról van szó az Ipv4 és szabványról át fogunk szépen állni az Ipv6-ra. De mit is jelent ez pontosan.

 

A nyolcvanas évek kialakított és a net alapját képező internet protokoll  (röviden IP) szabvány a netre csatlakozott számítógépek, eszközök, stb. közötti kommunikációt elősegítő protokoll. Ez úgy néz ki, hogy minden a világhálóra kötött eszköznek kioszt a szolgáltató egy IP címet, ami kb. olyan, mint a telefonok esetében a telefonszám, ennek segítségével találják meg egymást és tudnak egymásnak adatokat küldeni a gépek akár a világ másik végéről is. Az IPv4 esetében, mely ennek a szabványnak a negyedik generációja, ezen azonosítókat 32 biten tárolják, amit négy 8 bites részre osztanak, melyeket az ábrázolásban pontokkal választanak el egymástól. Egy 8 bites rész (1 byte) 0 és 255 közötti helyiértékeket veheti fel, tehát mondjuk egy Ipv4-es IP cím így néz ki: 123.0.92.255 Ebből látszik, hogy ebben a rendszerben összesen 256x256x256x256 ilyen egyedi cím létezhet, ami összesen 4 294 967 296.

 

Ez nem kis szám, mégis megteltünk. Ennek egyik oka az elmúlt évtizedben robbanásszerűen megnövekedett internet felhasználók száma, valamint az utóbbi években elterjedt netre csatlakozó okostelefonok illetve a IP alapú digitális tévék, hiszen ezek is ilyen IP címek segítségével bonyolítják le az adatforgalmat. De nem kell kétségbe esni, hiszen az új generációs IPv6-os szabvány megoldást nyújt ezen problémára. Az új rendszert már 1994-ben elfogadták és a kilencvenes évek második felétől kezdve folyamatosan tesztelték is, ezért az átállás is igen egyszerű lesz.

 

Az IPv4-el szemben az új szabvány már 128 biten tárolja az IP címeket, melyeket nyolc darab, egymástól kettősponttal elválasztott, egyenként négy hexadecimális (16-os számrendszer) számot tartalmazó csoportként ábrázol. Ez mondjuk így nézhet ki: 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334 A lényeg tulajdonképpen az, hogy míg a négyes generáció esetében több mint 4 milliárd ilyen IP cím létezhetett, addig IPv6 340 szextillió (azaz 340 és utána 32 db nulla) variáció lehetséges.

 

A több kiosztható cím mellett az új szabvány másik nagy előnye a biztonság. Ez a biztonsági szolgáltatásokat tartalmazó szabványgyűjtemény az IPSec, amely a hálózat IPv6-adatforgalmát védi. A legfontosabb dolog azonban nem ez, hanem, hogy az új protokoll jóval átgondoltabb mint elődje, hiszen már a tervezésnél figyelembe tudtak venni rengeteg olyan tényezőt, amely ma aktívan alakítja az internet világát, azonban a nyolcvanas években értelemszerűen még nem lehetett őket előre látni.

 

Az átállási folyamat miatt viszont nem kell aggódnunk, hiszen ennek nagy részét a szolgáltatók végzik, tehát az internetezőknek elég egy esetleges szoftverfrissítés, tehát ez nem jelenti valamely hardver szükséges cseréjét.


 
Vége az USB virágkorának? PDF Nyomtatás E-mail
2011. március 21. hétfő, 11:48

 

 

computer_troubleshoot_repair 

 

Az Apple nem rég jelentette be az Intellel közösen fejlesztett új perifériacsatlakozási technológiájukat, a Thunderbolt-ot.

 

A ma leginkább elterjedt USB 2.0 technológiához képest óriási az adatátviteli kapacitása, mert míg az USB 2-es port maximum 480 Mbps adatátviteli sebességre képes, addig a Thunderbolt képes a 10 Gbps-os adatforgalom lebonyolítására is (az hogy valós helyzetben viszont mit tud, nyilván függ a csatlakoztatott külső eszköz teljesítményétől is). Egyébként becslések szerint a valós sebessége is 8Gbps körül lehet, ami jóval gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé, mint a nagy sebességűnek számító FireWire 800 vagy USB 3.0. port, illetve a PC-knél alkalmazott eSATA kapcsolatot is kenterbe veri.


A legnagyobb előnye viszont nem a nagy teljesítményben rejlik, hanem abban, hogy az új rendszer képes ötvözni az adat-, az audio-, a video- és az energiaátvitelt is. Ez azt jelenti hogy ugyanazon a porton keresztül és ugyanazon vezeték segítségével csatlakoztathatunk számítógépünkhöz külső winchestert, projectort vagy éppen a hifitornyunkat, természetesen csak akkor, ha ezen eszközökben van Thunderbolt konnektor vagy rendelkezünk átalakítóval. Ezek mellet az új perifériatechnológia képes több mint 10 Watt teljesítményig a külső eszközökhöz elektromos energiát biztosítani.


A rendszer gyorsasága és az, hogy több fajta jel továbbítására is képes főleg annak köszönhető, hogy minden Thunderbolt portnak két csatornája van és képes kétirányú kommunikációra, vagyis egyszerre tud adatokat küldeni és fogadni. Az új interfészt egyébként úgy tervezték hogy mind az optikai mind az elektronikus kapcsolat meglegyen benne, bár jelenleg az elektronikus verzió fejlesztésével foglalkoznak.


A Thunderbolt porthoz úgy is kapcsolhatunk perifériákat, hogy maximum 6 eszközt láncra-fűzve kapcsolunk hozzá. Ez azt jelenti, hogy az első eszközt csatlakoztatjuk csak a számítógépünk Thunderbolt portjához, majd a második eszközt az első eszközhöz csatlakoztatjuk és így tovább, persze ehhez az kell, hogy az összes csatlakoztatni kívánt eszköz rendelkezzen legalább 2 Thunderbolt porttal.


De mit is jelenthet ez az új technológia a rendszerüzemeltetőknek, rendszergazdáknak.


A gyorsabb sebesség, a kétirányú adatátviteli lehetőség és a többféle továbbítható adatforma lehetővé teszi a könnyebb hálózatépítést, hiszen teljesen különböző funkciójú perifériákat köthetünk össze ugyanazon port használatával, akár egy vezeték segítségével. Az hogy a rendszergazdák mikor tudják elkezdeni használni ezt az új interfészt, az nagyban függ a technológia adaptációjának ütemétől is. Sok rendszerüzemeltető úgy véli, hogy a nagyon elterjedt USB 2.0 portok helyét csak lassan fogja átvenni az új rendszer, hivatkozván arra, hogy a FirwWire 800 és USB 3.0-ás technológiák is csak korlátozottan tudtak elterjedni. Egy azonban biztos az új rendszernek számtalan előnye van és remélhetőleg hamarosan itthon is egyre több ilyen porttal rendelkezőeszközzel találkozhatunk majd a szakboltokban.

 

 

 

 
Mit is csinál pontosan egy rendszergazda/rendszerüzemeltető? PDF Nyomtatás E-mail
2011. február 10. csütörtök, 11:29

 

Sokan úgy gondolják, hogy egy rendszergazda munkaköre csupán annyiból áll. hogy telepítse a hálózati munkaállomásokra, vagyis a számítógépekre a különböző szoftvereket vagy kicserélje a nyomtató patronjait, ha kifogytak, de ennél azért jóval bonyolultabb feladatokat lát el. Maga egy komplett informatikai hálózat sem csak a fent említett eszközökből áll.  Egy igazi számítógépes rendszer nagyobb, komplexebb és sok mindent magába foglal, a modemtõl a számítógépeken keresztül a megosztásokig, vagy a hálózati nyomtatásig.

computer_troubleshoot_repair

 

Egy rendszergazda tehát mindezt átlátja, optimalizálja a felhasználók igényeinek megfelelően, és felügyeli a rendszert valamint javaslatokat tesz a további fejlesztésekre.


Egy hozzáértő rendszergazda megtervezi a hálózatot, hardveresen és szoftveresen egyaránt. MEGFELELŐ programokat telepít és konfigurál. Vagy önállóan szerzi be a szükséges anyagokat, eszközöket, gépeket, programokat, vagy összeállítja az adott rendszer paramétereinek megfelelő készletlistát, igénylistát. Rálátása van a beszállítók kínálatára és naprakész a legfrissebb fejlesztéseket illetően. Nyilvántartja ezen eszközöket és programokat, gondoskodik az adatok biztonságáról, mentéséről, felhasználói azonosítókat ad ki és tart karban, esetenként elvégzi a technikus munkáját is, hibákat keres és javít. Értelemszerűen ismeri a fontosabb hálózati és asztali operációs rendszerek működését, sőt akár programozási feladatokat is el tud látni.

 

Egy rendszergazda számára elengedhetetlen, hogy folyamatosan képezze magát, beleértve az angol nyelvű szakirodalom követését is, ami nélkül a fejlődés elképzelhetetlen lenne.

 

Nem csak jelentős szakmai tudással kell rendelkeznie, de a jó rendszergazda egyik legfőbb erénye a türelem és az empátia, hiszen sokszor számára triviális kérdésekkel fordulnak hozzá a felhasználók, melyekre minden esetben (még ha a probláma megfogalmazása nem túl szakmai is) megoldást kell találnia. Persze emellett állandóan elérhetőnek kell lenni, mert problémák állandóan adódhatnak vagy fejlettebb problémakezelési eljárásokat alkalmaznia, mint például egy mindenki számára hozzáférhető tudásbázis.

 

Tehát egy jó rendszergazda igen sokoldalú. Értenie kell valamilyen szinten a programozáshoz, tudnia kell használni a csavarhúzót „ha megköveteli a helyzet”, ismernie kell a cég komplett szoftver környezetét, és legfõképp a felhasználók igényeit.

 

 

 
ÚJ GENERÁCIÓS TABLET-EK, SZÓRAKOZTATÁS EGY TENYÉRBEN PDF Nyomtatás E-mail
2011. január 10. hétfő, 11:17

Tenyér PC

 

Az idei év egyik informatikai újdonsága egyértelműen a tablet-ek, magyarul táblagépek térhódítása volt. Persze táblagépek már jó néhány éve jelen vannak a paicon (főleg nyugaton), de ezek még jóval nagyobbak voltak és sok esetben az érintőképernyőt csak egy speciális tollal lehetett használni.

 

Az új generációs ("mobilagyú" írótábla) táblagépeknél a sort még tavasszal az Apple kezdte, mikor piacra dobta új tablet-jét, az iPad-ot. Nem sokáig kellet várni, hogy a többi nagy informatikai cég is felzárkózzon és az év végére már mindannyian jelen vannak a piacon hasonló termékeikkel.   

 

De mi is pontosan az az újgenerációs Tablet Pc?

 

Valójában egy olyan kis hordozható számítógép, amelyhez nem tartozik külön billentyűzet, minden funkciót a viszonylag nagy (7” - 11”) érítőképernyős kijelzőn keresztül lehet elérni. A táblagépek elsősorban szórakoztató szerepet töltenek be, ugyanis valós billentyűzet hiányában mondjuk cégünk következő éves üzleti tervének összeállítása egy ilyen gépen elég fárszató művelet lenne, de ez nem is baj, hiszen elsősorban nem erre lettek kitalálva. Arra viszont tökéletesen alkalmasak, hogy filmeket nézzünk, zenéket hallgassunk, e-book-okat olvassunk rajtuk vagy éppen megnézzük facebookos ismerőseink új bejegyzéseit, míg a hentesnél a sorunkra várunk. Mivel a mai Tablet-eknél alapból multituch-os kijelzőről beszélhetünk (egyszerre több ponton is tud érzékelni) ezért e-mailjeinket is gyorsan meg tudjuk írni és nem kell lassan pötyögnünk a karaktereket.  

 

Ezen eszközök legnagyobb előnye a mobilitásból adódik, hiszen jóval kisebbek és könyebbek mint egy netbook, ezzel szemben a  nagyobb kijelzőnek és a komolyabb hardverteljesítménynek köszönhetően jóval többet tudnak, mint egy átlagos „okostelefon”. 


Ha már hardverteljesítmény, akkor mit is bírnak ezek a gépek? A legtöbb idén piacra dobott Tablet processzor teljesítménye már eléri, sőt meg is haladja az 1 GHz-et, memóriakapcitásuk pedig 256 MB-tól 2 GB-ig terjed. A beépített háttértárak terén is elég széles a választék a 2 GB-tól egészen a 160 GB-ig, persze a legtöbb gépet bővíteni is lehet SD vagy MicroSD kártyával. Mindegyikbe alapból van WiFi és bluetooth elérés és legtöbbjük viszi a 3G szolgáltatást is. Az ezeken futó operációs rendszereknek három nagy csoportja van: a Microsoft Windows-ai (főleg a 7), a Google fejlesztésű Android és természetesen az Apple sajátja az iOS. Látható tehát, hogy a paletta igen széles és mindenki megtalálhatja az igényeinek és természetesen pénztárcájának megfelelő variációt, ha mobil szórakozásra vágyik.

 

 

 
CRM - MI AZ? PDF Nyomtatás E-mail
2011. január 06. csütörtök, 12:12

vTiger

 

A CRM szoftver célja, hogy ügyfélkapcsolati folyamatokat támogasson, illetve hogy jelenlegi és potenciális ügyfelekkel kapcsolatos információkat tároljon.

 

Az ügyfélkapcsolat-kezelés (Customer relationship management - CRM) fogalma egy cég partnerei felé irányuló folyamatainak leírására vonatkozik.

 

A rendszerben szereplő adatokat a cég különböző részlegei és dolgozói érhetik el. A számlázó programokat gyakran felvértezik CRM funkciókkal, illetve gyakran maga a számlázó szoftver tölti be a CRM feladatokat egy szervezeten belül, de a modern marketing stratégiákat is kiszolgáló CRM rendszer, mint a vTiger alapvetően minden reklámszakember álmait valóraválthatja.

 

Hogyan? Melyek a legfontosabb előnyei?

 

- Teljesen INGYENES, mi csupán a szerveren való tárolásért számítunk fel díjat

- Adatbáziskezelés, adatbázisépítés és importálási lehetőségek

- Automatizációs lehetőségek

- A felhasználói oldal személyre szabhatósága, illetve "rangok/hozzáférési" szintek megadása

- Kampánykezelés

- Különböző professzionális ügyfélrendezési lehetőségek

 

Amennyiben szeretné ezt a szoftvert használni a jövőben vagy több információt megtudni róla, esetleg kipróbálni, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. 

 
A JÖVŐRŐL PDF Nyomtatás E-mail
2011. január 04. kedd, 11:33


 

A jövő számítógépe...A jövő egyik legpraktikusabb találmánya az úgynevezett "FLIP" technológia.

Ez azt jelenti, hogy a különböző kommunikációs eszközök, mint például a mobiltelefonok, a laptopok, de még az asztali számítógépek is "hajtogathatóvá" vagyis összecsukhatóvá válnak.

 

Ez a technológiai újítás új távlatokat nyit a hordozhatóság területén.

 

Ezt a laptopot - melyet a képen látunk - ipari grafika szakos hallgatók terveztek, a University of Applied Sciences versenyén Münchenben.

 

Az Intel által támogatott versenyprojekten 26 versenyző, öt hónapon át modellezhette a jövő hordozható számítógépét.

 

Olyan technikai kérdésekre nem kellett kitérniük, mint a processzor teljesítménye, hőkezelés vagy a kijelző mérete, csupán a hordozhatóság, a praktikusság és a dizájn számított.

 

 

 

 

 

 

 
«ElsőElőző12KövetkezőUtolsó»

1. oldal / 2
News image

MIÉRT AZ IT FORM?

    Az IT FORM Kft. tapasztalt szakemberei, magas színvonalú szolgáltatásokat kívánnak nyújtani Önnek, melyekkel lényegesen növelhető a... Bővebben...

News image

A RENDSZERGAZDA

  Sokan úgy gondolják, hogy egy rendszergazda munkaköre csupán annyiból áll. hogy telepítse a hálózati munkaállomásokra,... Bővebben...

News image

CRM - MI AZ?

  A CRM szoftver célja, hogy ügyfélkapcsolati folyamatokat támogasson, illetve hogy jelenlegi és potenciális ügyfelekkel kapcsolatos információkat... Bővebben...

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.